Steve Jobs. De biografie

geplaatst in: Blog, Zonder categorie | 1

Steve Jobs (De Nederlandse versie) verteld in 678 pagina`s het leven van, over en met de grote baas van Apple.

Ik heb dit boek tijdens mijn huwelijksreis op Curacao gelezen. Een fijne plek trouwens om dit te doen! Het levensverhaal van Jobs is erg meeslepend. Alle producten waar je zelf vast wel iets van je huis hebt liggen komen langs. Tijdens het lezen ga je weleens back en forward maar uitgebreid kun je lezen over het tot stand komen van de Apple, Apple 2 langs de Macintosh, iMac, via de Ipod, de iPhone en de iPad.

Het nogal karakteristieke, botte, emotionele, opvliegende persoonlijkheid van Jobs deed mij vaak lachen als er weer eens conflict op de werkvloer of gewoon met zijn omgang werd omschreven. Ook zijn jeugdverhalen over drugsgebruik en eetpatronen die voortkomen uit zijn ervaringen met geloof en levensstijl zijn best bizar. Waarom zou iemand wekenlang alleen maar wortelsap drinken en op blote voeten rond lopen, niet douchen en denken dat je daar beter van wordt? Het omgaan met zijn collega’s, vrienden en familie is voor mij geen goed voorbeeld maar om erover te lezen is best wel boeiend.

Wat ook erg interessant is, vind ik het stuk waar het hele opkomen van Pixar in beschreven is. De overname van Lucas, de samenwerking met Disney en het succes met Toy Story en Finding Nemo. Wist je dat Pixar in eerste instantie ook alleen maar hard en software verkocht?

Het geld wat over de balk gesmeten wordt doet je oren klapperen. Overnames, patentschendingen, bedrijfsconflicten, fabricagefouten, gewoon ruzie met bedrijven als Microsoft, Google, Adobe, Sony (en vele anderen). Wat op mij over kwam is dat door het perfectiegevoel van Jobs en zijn designteam er heel wat consessies moeten zijn gedaan. Dit geeft wel het resultaat van de prachtige Apple producten maar de man sloeg soms ook door. Waarom zou je in de fabriek perse alles machines in een andere kleur moeten overspuiten? Dit als voorbeeld wat je kunt lezen. Het geven om design en perfectie ging soms zo ver (en daar moest ik ook wel om lachen) dat zelfs het zuurstof masker tijdens zijn ziekenhuis periode niet goed was en hij graag 5 nieuwe voorstellen wilde zodat hij een betere kon kiezen.

Mijn mening over dit boek? Als ik zou denken als Steve Jobs dan is iets lekker of oneetbaar, onwijs kut of briljant. Dan ga ik voor briljant. Ben ik er meer Apple fan van geworden? Nee dat denk ik ook niet. Ik schrijf deze blog op mijn Samsung tab2 tablet en we hebben thuis ook een ipad Mini, net zo prima! Afgelopen jaar heb ik mijn iPhone gewisseld voor een Nexus 5 net zo prima. Ik weet nog wel dat mijn beste aankoop in 2012 een iPod Classic was. Superrelaxt al mijn muziek op 1 mp3 speler ik hield zelfs iTunes netjes bij. Inmiddels ligt mijn iPod ook al werkloos te zijn ergens in de auto. Spotify heeft hem vervangen. Een iMac zal ik denk ik ook niet kopen omdat ik een pc Sleutelaar ben geweest en dit nog altijd leuk vind om te doen.

Ik denk wel dat onze computers en andere media apparaten er mede dankzij Steve Jobs beter uit zijn gaan zien en een stuk gebruiksvriendelijker zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *