Van Plitvice Kroatië naar Sarajevo in Bosnië en Herzegovina

geplaatst in: Blog, Roadtrip 2017 | 0

Driehonderdzesenveertig Kilometer is het ongeveer van Plitvice Kroatië naar Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. 30 mei 2017 maakte wij deze rit naar onze volgende bestemming. Toch wat opzoeken. Verder dan Italië (Toscane) en Kroatië (Istrië) ben ik met de auto niet geweest en Sarajevo lijkt toch nog wel wat verder. Sowieso Bosnië en Herzegovina en Sarajevo niet de eerste vakantiebestemming die volgens mij bij mensen op zou komen maar ik wilde heel graag naar Sarajevo onder andere voor de plek waar in 1984 de winterspelen werden gehouden.

Driehonderdzesenveertig Kilometer is weinig ook op de kaart maar toch doe je er zo’n vijf en een half uur over. Dat komt omdat naast dat het landschap bergen heeft Bosnië en Herzegovina weinig snelwegen blijken te hebben. Er is er maar 1 van Zenica naar Sarajevo en dit is een tolweg. Heerlijk om na vijf á zes uur weer eens 130 te mogen rijden ipv 40/50/60/70.

Bij de voorbereiding las ik een blog op reisbloggers.nl en kan de volgende punten bevestigen.

  • Tankstations zijn er genoeg en je tankt hier een stuk goedkoper dan in Kroatië. Mijn bonnetje 34,04 liter voor 65,02 Bosnische mark dat is omgerekend €33,20 dus ongeveer €0,97 cent per liter.
  • Flitspalen zijn ze dol op en hebben ze ruimschoots staan.
  • De weg is inderdaad van iedereen. In kleine dorpjes moet je niet gek opkijken dat er kinderen langs de weg huppelen waar je 60 mag. Ook honden hebben vaak zelfmoordneigingen of lopen graag profielziekte op.

  • De wegen staan goed aangeven. Maak daar ook gebruik van. Wij zijn helaas een keer door onze autonavigatie naar het rode lijntje gestuurd (zie hierboven). Hij dacht waarschijnlijk dat dit sneller was (je mocht er 80) maar na heftige kuilen waar ook nog het asfalt overging in een grindpad begonnen wij ook te twijfelen. Gelukkig kwam er een vriendelijke Oostenrijker van de andere kant die de tip gaf dat dit grindpad “all the way to Sarajevo” was en we beter om konden keren.

Het is denk ik wel de groenste weg die ik ooit heb gereden. Om je heen is echt alles groen. Bergen vol met bomen tot zover je kunt kijken. Het is er prachtig. We zijn maar gestopt met foto’s maken want het komt volgens ons niet echt over via een beeldscherm.

Als we door de dorpen rijden verbaas ik mij ook over de karkassen van verlaten huizen of gebouwen die niet meer zijn afgemaakt. Het doet je gelijk denken aan de ellende die de mensen in dit gebied mee hebben moeten maken. Toch zie je veel kleine landbouw en opgeknapte stukken waar ook de bejaarde man of vrouw nog leunend op een stok en met één vrije hand nog aan het werk zijn.

[one_third] [/one_third] [one_third] [/one_third] [one_third_last][/one_third_last]

karkas van een huis onderweg

Vanaf het dorpje Turbe wordt het allemaal wat groter en omvangrijker. Grote motels, tankstations, restaurants, industrie en levendigheid. We zijn dan zo’n 100km van Sarajevo vandaan. Heb er trouwens spijt van dat ik bij een verlaten tankstation niet even ben gestopt om ‘zogenaamd’ te tanken voor de foto. Mensen met een passie voor Urban fotografie deze route is zeker aan te raden!

Sarajevo hebben wij bereikt het is een prachtige roadtrip. Ik heb deze blog geschreven zodat andere mensen die deze trip gaan maken mijn ervaring kunnen lezen. Misschien heb je er wat aan wanneer je gaat googlen op ‘wegen in Bosnië en Herzegovina’ zoals ik dat heb gedaan.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *