Nog een bakkie?

geplaatst in: Blog | 0

Het is een hot topic op de werkvloer. Althans, ik hoor het naast voetbal en het weer regelmatig voorbij komen. Wat een verspilling al die bekers!

Gebruik je op kantoor een glas of mok voor je koffie of thee? Of heeft jouw bedrijf wegwerpbekertjes voor koffie en thee? En is dit dan de plastic of de kartonnen variant?

Ik ben er zelf ook mee bezig. Als de dag eindigt met een stapel bekers voor mijn neus denk ik bij mijzelf; ‘dat kan ook minder’. Vervolgens sla ik weer een tijdje in de besparende modus. Maar wat is nu echt duurzamer, of in ieder geval minder milieuvervuilend?

Milieu Centraal heeft voor ons berekend: per 1.000 kopjes koffie (ongeveer het jaargebruik op een kantoor) bespaart milieuvriendelijk gebruik evenveel milieubelasting als 55 kilometer autorijden veroorzaakt – dat geldt voor zowel de mok als de plastic bekertjes. Papieren wegwerpbekertjes klinken milieuvriendelijk maar zijn het uiteindelijk niet.

Wat lees ik? Is papier echt niet beter dan plastic? Overigens lijkt niemand het echt te weten. Diverse onderzoeken zeggen andere dingen, maar het hangt een beetje af waarmee ze vergelijken. Ik lees verder…

Bij de productie van papieren bekertjes komen wel minder broeikasgassen vrij. Maar voor het maken van papier zijn bomen nodig, en die nemen veel landbouwgrond in beslag – ook dat is milieubelasting. Om goed te kunnen vergelijken heeft Milieu Centraal de broeikasgassen die vrijkomen door plastic wegwerpbekertjes en afwasbare mokken omgerekend naar landgebruik; de papieren bekertjes vereisten meer ruimte – er is dus geen milieuvoordeel.

Op het bekertje wat ik in mijn hand heb lees ik het volgende; ‘deze beker heeft een PLA coating en is 100% biologisch afbreekbaar’. Dat moet wel goed zijn toch? Wikipedia meld het volgende over PLA.

Polymelkzuur of polylactide is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur. Ze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA (van het Engels polylactic acid). Ze zijn biologisch afbreekbaar, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maiszetmeel of suikerriet), en worden daarom gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics uit petroleumchemicaliën zoals polyetheen, polypropeen of polystyreen.

Ik begrijp dat het allemaal mooi klinkt, maar ik lees nog wat meer websites over afval en recyclen. Het recyclen van deze PLA bekers heeft alleen nut als onze afvalverwerkers de bekers gescheiden ophalen. Bovendien belanden in heel veel gevalllen de bekers niet eens op de composthoop met de rest van het GFT, maar gewoon op de brandstapel. Want net zo afbreekbaar als een banenschil zijn de bekers ook weer niet!

Het lijkt dus een imagoprobleem van het ‘plastic bekertje’, maar ik begrijp ook dat je je bekertje dan wel echt moet recyclen. Soms gebruik mijn Dopper of een plastic flesje voor mijn dagelijkse glazen water. Handig, maar deze moeten regelmatig afgewassen worden, waardoor je ook weer met een milieu-impact te maken hebt lees ik ergens anders.

Waar ik werk, hebben we de papieren bekertjes voor de koffie en thee, dus daar moet ik het mee doen. Als ik zelf koffie haal hergebruik ik mijn bekertje nog wel eens, maar als collega’s koffie halen dan vergeet ik het soms weer. Daarnaast is heet water in een gebruikte koffiebeker ook weer niet lekker. Over ‘First-world problems’ gesproken!

‘Hergebruiken’ in plaats van een nieuwe pakken en ‘omspoelen’ in plaats van elke keer afwassen.

Dit lijken de beste acties die je kunt doen om het milieu te sparen. Voornemens sluit ik mijn mini onderzoek af om nog maar 3 bekertjes per dag te gebruiken. 1 voor mijn koffie, 1 voor mijn water en 1 voor mijn thee, en soms neem ik dan nog mijn dopper of flesje mee. Volgens mij ben ik dan goed bezig.

Ik ben inmiddels ook al langere tijd gestopt met de plastic dekseltjes die je bij de lokale koffiebar krijgt. Die 25 meter van de koffiecorner naar je werkplek zorgen er echt niet voor dat je koffie echt langer warm blijft in een disposable.

Iemand nog koffie?

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *